„AZÉRT SZÜLETTEM LÁBAK NÉLKÜL, MERT VALAMI NAGY TERVE VAN VELEM AZ ISTENNEK” – ILLÉS FANNI ÚSZÓ ÉS KOVÁCS SAROLTA ÖTTUSÁZÓ A POPFILTERBEN

Forrás: https://wmn.hu/podcast/52435-azert-szulettem-labak-nelkul-mert-valami-nagy-terve-van-velem-az-istennek–illes-fanni-uszo-es-kovacs-sarolta-ottusazo-a-popfilterben

Különleges minisorozattal indítjuk a WMN Popfilter tavaszi évadát: sikeres, izgalmas sportolók előtt tisztelgünk, akik történetesen mindannyian nők. A stúdióban velük beszélgetett Csepelyi Adri műsorvezető, akihez minden epizódban csatlakozott a WMN egy-egy ismert és közkedvelt alkotója. És persze nem csupán a sport került szóba, hiszen az élet bőven túlmutat a pályán, a páston vagy a medencén. Nőnek és nőiesnek lenni a sport világában, testkép és önkép, evészavarok, magánélet és munka egyensúlya, túlzó elvárások, mélypontok és magasságok, na és persze humor. Négyrészes minisorozatunkban őrületes sztorikat hallunk versenybe beleugató kutyákról és versenyhelyszínen lebegő levágott kézről, megtudjuk, hogy néz ki a doppingvizsgálat a gyakorlatban, kapunk fizikai gyorstalpalót és belemenős válaszokat olyan kérdésekre, amelyek igencsak ritkán hangoznak el a médiában. A WMN Popfilter e heti adásában: Illés Fanni úszó és Kovács Sarolta öttusázó, a műsorvezető: Csepelyi Adri, WMN-vendég: D. Tóth Kriszta. És azt javasoljuk, utána (vagy közben) olvasd el Adri témába vágó publicisztikáját is – görgess lejjebb érte!

Podcast: „Azért születtem lábak nélkül, mert valami nagy terve van velem az Istennek” – Illés Fanni úszó és Kovács Sarolta öttusázó a Popfilterben

00:00 / 59:35ITUNESSPOTIFYLETÖLTÉSRSS

Támogatott tartalom

Úgy nőttem fel, hogy egyfolytában azt hallgattam: a női kézilabda a világ legcsodálatosabb sportága. (Igen, külön sportág, külön dimenzió.) Ha apukámat kérdezi bárki, ma is ugyanezt vallja, és ha meccs van, számára megszűnik a külvilág.

Ezzel párhuzamosan tizenkét éves koromtól állandóan azzal szembesültem, hogy a magyar közvélekedés szerint egy nő ne akarja szeretni a focit. Érteni meg eleve úgysem értheti.

Ezzel a két alapélménnyel érkeztem az újságírói pályára, ahol gyorsan kaptam néhány gyomrost leckét egyenjogúságból (vagy főként annak hiányából).

Nem kell hát nagyon indokolnom, hogy az utóbbi tíz évben miért dolgoztam azon, hogy a lehető legtöbb ember kezdje úgy látni a nők sportteljesítményét, ahogyan apukám a női kézilabdát: szeretettel, tisztelettel, rajongással. 

Hősnőim

Ebben a tíz évben nagyon sokféle helyzetben láttam sportolónőket. Aranyéremmel a nyakukban, a dobogó legfelső fokán. A pást mellett zokogva. A medence szélén szoptatva, boldogan ölelve a szeretett partnert, édesanya karjaiban pityeregve, és fájdalomtól eltorzult arccal bicegve. Láttam őket, amint tömegközlekedéssel igyekeztek az edzésre az egész napos munka után, és láttam őket kisestélyiben a gálákon, amelyeken kitüntették őket. Akadt, akit a szemem előtt vitt el a mentő a pályáról, mások az ellenfél játékosát vigasztalták, amikor az ő csapatuk lett a bajnok. Láttam ürességtől kongó lelátókat sorsdöntő meccseken, és láttam az önkívületben tomboló arénát is, ahol a nézők egy emberként szurkolták ki a győzelmet, mert hittek, a szívük és zsigereik legmélyén is hittek a nőkben, akik a pályán az ő álmaikért is küzdöttek.

Láttam erős nőket összetörve és láttam gyengének kikiáltottakat, akik a döntő pillanatban mindenkinél erősebbek voltak. Akadtak, akik épp a gyenge oldaluk megmutatásával lettek igazán bátrak, és ismerek néhány olyan nőt is, aki az oddsok ellenére visszajött a pokolból.

Beszéltem nőkkel, akiket eszközként használtak, és láttam ezeket a nőket összefogni, vállt vállnak vetve harcolni egymásért. Néhányan a jog eszközeivel nyertek csatát egy férfiakra fazonírozott világban, mások a közvélemény erejével érték el, hogy az ő lányaiknak, unokáiknak már sokkal-sokkal könnyebb legyen.

Néhányan e nők közül elmesélték a történetüket. Volt, aki elmondta, hogyan került a zárt osztályra, miután másodszor sem jutott ki az olimpiára, más pedig arról beszélt, hogy éveken át összerezzent, ha az elbukott sportesemény főszponzorának meghallotta a reklámját. Volt, aki arról mesélt, hogyan bűvészkedik az idejével, hogy mindenre, mindenkire jusson, mások megosztották az olvasókkal, milyen érzés menstruációs görcsöktől szenvedve versenyezni, felállni a padlóról, amikor semmi sem úgy sikerül, ahogyan azért megdolgoztak – és hallottam számtalan kedves, vicces, emlékezetes sztorit, amelyekből a legkülönfélébb emberek, karakterek rajzolódtak ki előttem.

Hogy merészeled nőként?

Tudjátok, mi a közös ebben a sokféle nőben? Az elszántság, az erő, a szenvedély és a sport iránti alázat. És még valami: ha őszinte érdeklődéssel és tisztelettel kérdezzük őket, megnyílnak.

Ez, mondjuk, már önmagában sem feltétlenül egyszerű egyébként: a sportújságírás tesztoszteronszagú világában néha roppant nehéz volt megmagyaráznom: nem biztos, hogy az én ötletem vagy nézőpontom rossz vagy helytelen – lehet, hogy egyszerűen csak más. És ki mondja meg, hogy melyik nézőpont értékesebb a többinél?

Amikor megjelent a Belemenés című, futballszenvedélyről szóló regényem, nők tucatjai írtak nekem: köszönik, hogy végre nem kell magyarázkodniuk, miért szeretik a focit. Hogy merészelik nőként szeretni.

Még többen panaszkodtak, hogy őket érdekelné egy-egy sportesemény, de ha férfitársaságban kérdezni mernek, az a minimum, hogy lehurrogják őket, és elég gyakran gúnyt is űznek belőlük. Pedig mindkét dolog fontos: a más nézőpont és a kérdezés joga is.

A kutatások bebizonyították, hogy ugrásszerűen megnőtt a női nézők száma, amikor a tévés közvetítésekben elkezdtek közeli képeket adni.

A kérdezésről pedig csak annyit: a régi vágású sportújságírás sok esetben döbbenetes egóharc, ahol a kérdezés önmagában is megsemmisülést jelent. („Úristen, hát te ezt nem tudod?! Hallottátok, mit kérdezett?!”) Ezért aztán jó sokan vannak, akik titokban kutatnak, esetleg (én persze ilyet sosem láttam még…) úgy csinálnak, mintha értenék, amiről az interjúalany beszél. (Nyilván az is csak iparági legenda, hogy amikor ezt egy birkózóedző megneszelte, telebeszélte a kolléga fejét nemlétező szabályokkal és súlycsoportokkal, az pedig szemrebbenés nélkül lehozta a marhaságokat a lapban. Mert persze a szerkesztő sem kérdezett, hisz aki nem ért mindenhez jobban, az nem is igazi sportújságíró.)

Én azt vallom, hogy nincs ostoba kérdés, ha az a sportág működését, a szabályok megértését, végső soron pedig az adott sportág vagy sportoló népszerűbbé válását szolgálja. Hiszen manapság hatványozottan ettől függ minden, sok esetben a sportolók megélhetése, életszínvonala is.

A kérdezés joga

Amikor körvonalazódni kezdett a Popfilter minisorozata, tudtam, hogy sok olyasmi fog elhangozni a stúdióban, amire korábban vagy idő, vagy lehetőség nem volt. Ritka az manapság, ahol ilyen hosszan van mód beszélgetni – és az is, ahol minden szabályt és berögződést félre lehet tenni. Nem akartam okosabbnak tűnni, nem akartam kötelező kűröket futni. Azt szerettem volna, ha a vendégeim őszintén, nyersen és olykor felhőtlenül kacagva mesélnek egymásnak, ha megérthetünk dolgokat az élsportolók életéből, feltehetünk teljesen banális kérdéseket, és senki nem fog bennünket lehülyézni.

Cholnoky Sára Eb-bronzérmes szörföző – Fotó: Barnie

Az, hogy ez mennyire működőképes, gyakorlatilag azonnal kiderült: Szentesivel például a Cholnoky Sára Eb-bronzérmes szörfözővel felvett beszélgetés alatt már be is jelentkeztünk szörfórára. Mert kérdeztünk, válaszokat és bátorítást kaptunk. Szeretném, ha ez másokkal is így lenne:

őszintén hiszem, hogy sokkal több nő merne kipróbálni új sportágakat, lemenni az edzőterembe vagy akár leülni a közvetítések elé, ha erősebben érezné a támogatást.

Illés Fanni világbajnok úszó elmesélte, milyen érzés, amikor hajléktalannak nézik az utcán a kerekesszéke miatt, és hogyan érinti, amikor szépségkirálynőnek választják. Kovács Sarolta többszörös öttusa-világbajnok (párbajtőr csapatban magyar bajnok) már nevetve mesélt arról, hogyan lehet felülkerekedni azon, ha az embertől szó szerint mások felelőtlensége veszi el a papírforma szerinti aranyérmet – de nem volt ez mindig ilyen vicces. Márton Anita súlylökő-világbajnok (és súlyemelő magyar bajnok) őszintén elmondta, mit érez, amikor vadidegenek köszönés után azonnal a testére tesznek megjegyzéseket. Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok úszó pedig beavat bennünket a bulimiával folytatott küzdelmének legsötétebb fejezeteibe – igen, abba is, amikor a média könyörtelenül felhasználta őt a nézettség és a kattintási számok érdekében.

Szilágyi Liliána ifjúsági Európa-bajnok úszó – Fotó: Barnie

A beszélgetésekben a WMN részéről négy teljesen eltérő karaktert hívtam beszélgetni: DTKFiala BorcsaSzentesi és Kurucz Adri ült velem a stúdióban, és szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy akármilyen kevés gyakorlati közünk van is az élsporthoz, nagyon sok ponton tudtunk kapcsolódni a bajnokok gondjaihoz, örömeihez, érzéseihez. Sokfélék vagyunk, máshogyan gondolkodunk sok mindenről. Ha azonban végighallgatjátok a négy adást, biztosan nektek is feltűnnek az azonos mozzanatok is: őrületes elvárások, megfelelési kényszer, biológiai óra, előítéletek, az eredmények lekicsinylése, tárgyiasítás, a nőiesség kérdésének feszegetése, magánélet és sport egyensúlya, limitált lehetőségek…

Márton Anita súlylökő-világbajnok – Fotó: Barnie

Ezek a nők felülemelkedtek minden akadályon, és elképesztő sikereket értek el a saját területükön. Akad közülük, aki több területen is. Szeretném, ha tudnátok: a példájuk nektek is erőt adhat. Szeretném, ha ti is úgy látnátok őket, ahogyan mi a stúdióban láttuk, s ahogyan ezután mindig is látni fogjuk őket.

Nem tudom, milyen sportév elé nézünk, mi lesz majd az olimpiával, de azt szeretném, ha ez a minisorozat mindentől függetlenül az lenne, ami: öt csodálatos sportolónő teljesítményének, erejének, emberi tartásának és őszinteségének az ünnepe.

Hallgassátok őket úgy, ahogyan apukám a női kézilabdázókat nézi: szeretettel, tisztelettel, rajongással.

Csepelyi Adri

TOVÁBBI PODCASTJAINK

„A legextrémebb egy emberi kéz volt a vízben…” – Cholnoky Sára szörföző a Popfilterben

2020. MÁRCIUS 23. – CSA

„Gabi, magával az a baj, hogy több szót használ, mint amennyi szükséges” – Jakupcsek Gabriella a Popfilterben

2020. FEBRUÁR 10. – CSA

„Egy jó dalt játszani akkor is nagyon jó érzés, ha szarul játszod” – Vitáris Iván a Popfilterben

2020. FEBRUÁR 3. – CSA

„Annyira nevettem, hogy ki kellett jönnöm az előadásról” – Tóth Réka Ágnes és Simon Márton a Popfilterben

2020. JANUÁR 27.

„Valószínűleg most megakadályoztam egy öngyilkossági kísérletet” – Kemény Gabriella és Pion István a Popfilterben

2020. JANUÁR 20.

„Egy csomó dolog, amin mi röhögünk, vállalhatatlan” – Feke Pál és Nagy Sándor a Popfilterben

2020. JANUÁR 13. – CSA

„Minek jöttél ide? Miért veszed el a kenyerünket?” – László Boldizsár a Popfilterben

2020. JANUÁR 6. – CSA

„A gyereked fotója három és fél perc alatt kerülhet egy darknetes pedofilhálózatra, és tizenkettő múlva már arra maszturbál valaki” – Farkasházi Réka, Gyurkó Szilvia és Tóth Flóra a Popfilterben

2019. DECEMBER 30. – CSA

„Amíg a hátam mögött van a közönség, jól érzem magam, de a meghajlásnál már nem” – Fischer Ádám a Popfilterben

2019. DECEMBER 23. – CSA

„Egy rossz sor a versben: rossz vers. Egy jó sor a dalszövegben: jó dalszöveg” – Marsalkó Dávid és Nyáry Krisztián a Popfilterben

2019. DECEMBER 16. – CSANe maradj le a jó életről!
Iratkozz fel a WMN hírlevelére!
UGRÁS A WMN.HU NYITÓOLDALÁRALIKE 7 LIKEDISLIKE 1 DISLIKE 16 MEGOSZTÁS

Ajánlom másnak is:

SZÓLJ HOZZÁ A FACEBOOK-ON!

Neked ajánljuk

„A legextrémebb egy emberi kéz volt a vízben…” – Cholnoky Sára szörföző a Popfilterben

PODCAST – 2020. MÁRCIUS 23. – CSA

A Popfilter mai adásában egy olyan sportághoz kerülünk kicsit közelebb, amelyről a többség viszonylag keveset tud. Pedig minél többet kérdeztünk, annál lenyűgözőbbnek tűnt! S hogy hogy jön ide a cápa és egy lebegő emberi kar? Hallgasd meg, és megtudod!

„Volt olyan, hogy késsel jöttek felénk” – Nemazalány és Fluor Tomi a Popfilterben

PODCAST – 2019. DECEMBER 2. – CSA

„Uram, a késemért jöttem!” Na, ebben az egy órában aztán volt minden, mint egy Rejtő-regényben! Itt a WMN Popfilter podcast új epizódja, Fluorral és Nemazalánnyal. Szűrjük a zajt, hallgasd:

„Egy jó dalt játszani akkor is nagyon jó érzés, ha szarul játszod” – Vitáris Iván a Popfilterben

PODCAST – 2020. FEBRUÁR 3. – CSA

“Ide se jövök többet, a riporternő hülye!” – Igen, a mai beszélgetés egy pontján ez is elhangzik majd. Meg lesz sok vér. De nyugi, nem úgy.

„Gabi, magával az a baj, hogy több szót használ, mint amennyi szükséges” – Jakupcsek Gabriella a Popfilterben

PODCAST – 2020. FEBRUÁR 10. – CSA

A WMN Popfilterben ma Jakupcsek Gabriella oszt meg velünk rádiós és tévés kulisszatitkokat. Hallgassátok szeretettel!

„Utolsó este már nem szabad Marikának kinyitni az ajtót” – Oszvald Marika és Szendy Szilvi a Popfilterben

PODCAST – 2019. DECEMBER 9. – CSA

Amikor két ekkora kaliber beül a stúdióba, és mesél. Kerti törpék, japán százforintos bolt, életveszélyes balesetek és sok-sok kulisszatitok a Popfilter legújabb epizódjában.

Náray Erika: „Ez nem a szexről szól, hanem a hatalomról!” – WMN Popfilter podcastPREMIER

PODCAST – 2019. NOVEMBER 25. – CSA

„Aranyhaaaj! Ereszd le a hajadat!” Magyarország egyik legismertebb szinkronhangjával, a fergeteges humorú Náray Erikával indul a Popfilter. De nem csak nevetés lesz benne; a beszélgetés ugyanis aznap készült, amikor kiderült, hogy Gothár Péter volt a Katona József Színház zaklatási botrányának főszereplője. Így hát Csepelyi Adrienn erre is rákérdezett. Erika pedig válaszolt.sportpodcastPopfilterKovács SaroltaIllés Fanni

Legfrissebb

Életmentő mesék karantén idejére gyerekeknek és felnőtteknek is

KULT – 2020. MÁRCIUS 27. – BG

Addig mesélj szívből, igazán a gyerekeidnek, amíg igényük van rá! Hidd el, nagyon hamar elmúlik ez az időszak, és később vissza fogod sírni! Huszonhét színvonalas és izgalmas meselelőhely karantén idejére.0 LIKE / 0 DISLIKE 15 MEGOSZTÁS

Egy kórházi takarító helyzetjelentése a frontvonalról – Koronanapló

WMN ÜGY – 2020. MÁRCIUS 27. – WMN

Egy többgyerekes anyuka, aki takarítóként dolgozik egy olyan kórházban, ahol már voltak fertőzöttek, elmondja, mit tapasztalt az elmúlt napokban. Egyszerre felkavaró és felemelő, olvassátok el!76 LIKE / 0 DISLIKE 128 MEGOSZTÁS

„Szólj anyádnak, hozzon pénzt!” – Így hozták el mozgóárusok a mi kis utcánkba a fél világot

WMN LIFE – 2020. MÁRCIUS 27. – CSA

„Tessenek szólni vagy kézzel inteni!” – És felétek milyen rigmusok mentek?9 LIKE / 0 DISLIKE 10 MEGOSZTÁS< 1 23456789101112131415>Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük